Kā izvēlēties ledusskapi?

ledusskapisTehnoloģijas ļoti ātri pilnveidojas. Tās nepaiet garām arī sadzīves tehnikai. Ledusskapju jaunie modeļi tiek bagātināti ar daudzām jaunām mūsdienu funkcijām, bet dizains tiek noslīpēts līdz pilnībai – un viss tādēļ, lai atvieglotu patērētāju ikdienu. No otras puses, pārāk plašs ledusskapju un citas sadzīves tehnikas sortiments ļoti bieži apgrūtina lēmuma pieņemšanu – ko izvēlēties, kādas funkcijas vajadzīgas, un bez kādām var iztikt.

Un tā, kādu ledusskapi izvēlēties?

Ledusskapja funkcijas

Var izdalīt trīs galvenās un laikam gan vissvarīgākās ledusskapja funkcijas:

  • Nulles zona–tā ir speciāla zona ledusskapī, kas paredzēta svaigu un ātri bojājošos produktu glabāšanai (tādu, kā zivis, gaļa, piena produkti). Šajā zonā tiek uzturēta gandrīz nulles temperatūra, tāpēc šeit nevairosies mikrobi, bet pārtikas produkti ilgāk paliks svaigi.
  • Sistēma No-frostuztur ledusskapī sausu gaisu un sasaldē produktus bez sarmas. Tāda sistēma ne tikai atvieglo ledusskapja kopšanu (jo tiek novērsta regulāras atkausēšanas nepieciešamība), bet arī pārtikas produkti saglabā gandrīz visas barības vielas un vērtīgās vielas.
  • Antibakteriālais pārklājums – tas ir speciāls pārklājums ledusskapja iekšpusē, kas neļauj rasties un vairoties mikrobiem, kuri saīsina pārtikas produktu derīguma termiņu.

Speciālisti brīdina: pircējiem nevajadzētu jaukt antibakteriālo pārklājumu ar higiēnisko filtru. Filtrs vienkārši likvidē nepatīkamās smakas, bet tam nepiemīt antibakteriālas īpašības.

Izmērs un ietilpība

Ieteicams iepriekš izlemt, kādas ietilpības ledusskapis Jums vajadzīgs. Parasti tā variē no 45 litriem līdz 800 litriem lietderīgā apjoma gigantiem. Turklāt svarīgi ir arī ledusskapja izmēri, kuriem jāatbilst mēbeļu izmēram. Eiropas ražotāji bieži vien ievēro standartus: ledusskapja dziļums – 60 cm, platums – 60 cm, bet augstums – 160-200 cm. Tostarp Āzijas valstu ražotāji piedāvā arī platākus izstrādājumus. Ja ģimenē ir vairāk kā divi cilvēki, Jūs bieži pērkat pārtikas produktus vai ir tendence tos uzkrāt, tad pats par sevi saprotams, ka Jums vajadzīgs liels ledusskapis ar atsevišķu saldētavu. Taču pāriem, kuri mājās mēdz būt retāk, vai cilvēkiem, kas gatavo ēst, ideāli piemērots būs standarta ledusskapis vai mazāku gabarītu ledusskapis.

Ledusskapja plaukti

Katram produktam ledusskapī jāatrod sava vieta, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai Jums būtu iespējams regulēt plauktu un durvju vitrīnu izvietojumu. Pievērsiet uzmanību tam, vai ir „šūniņas”, kas speciāli adaptētas pudeļu glabāšanai, kas neļaus pudelēm izkrist vai sisties pret sienu.

Ledusskapja plauktus parasti ražo no stikla, stieples vai plastikas. Pēc speciālistu vārdiem visizturīgākos plauktus ražo no rūdīta stikla, kas var izturēt pat 25 kg svaru, uz tā nepaliek skrambas, tas neplīst, ja saņem smagāku triecienu. Bez tam pievērsiet uzmanību tam, vai pie plauktu blokiem ir piestiprināti plastikāta rāmīši, kuri nepieļauj izlijušā šķidruma pilēšanu uz zemāk izvietotajiem produktiem.

Turklāt ļoti svarīgi ir tas, lai ledusskapja sienas būtu līdzenas, bet iztvaicētājs, kas uztur optimālu mitruma un aukstuma attiecību ledusskapī, būtu iemontēts sienā. Pateicoties tam, būs daudz vienkāršāk ledusskapi mazgāt, kā arī neuzkrāsies netīrumi un mikrobi.

Jauda un aukstums

Mūsdienu ledusskapjos temperatūru var regulēt ar precizitāti no 0 līdz +10ºC grādiem – un absolūti nav svarīgi, kāds vadības veids ledusskapim tiek izmantots – tehniskā metode, kad jāpagriež rokturis, vai izmantojot elektroniku. Ledusskapjos ir iemontēti jūtīgi sensori, kuri reaģē uz temperatūras paaugstināšanos, ieslēdz kompresorus un nodrošina, lai ledusskapī tiktu uzturēta optimāla, Jūsu izvēlēta temperatūra. Tiesa, ja nākas sasaldēt lielu daudzumu svaigus produktus, speciālisti iesaka izvēlēties ledusskapi, kuram ir ātrās sasaldēšanas režīms, kas neļauj paaugstināties jau sasaldēto produktu temperatūrai.

Tiem, kuriem ziemā patīk sevi palutināt ar vasarā sasaldētajām ogām, sēnēm un citām veltēm, ir jāpievērš uzmanība ledusskapja saldētavas klasei (tās ir pavisam četras). Visefektīvākajai dzesēšanas klasei ir četras zvaigznītes. Saldētavas, kurām tādas ir, uztur ne vairāk kā -18ºC grādu vai vēl zemāku temperatūru. Tādās saldētavās pārtiku var sasaldēt un glabāt līdz 15 mēnešiem. Turklāt būtu ideāli, ja saldētavā atrastos galda virsa vai plaukts, kas paredzēts ātrai produktu saldēšanai. Speciālisti atgādina, ka, jo ātrāk produkts sasalst, jo mazāk vērtīgo īpašību tas zaudē un vairāk saglabā garšas īpašības.

Vajadzētu iegaumēt šādas saldētavas klases pēc mazākās temperatūras:

* zvaigznīte – temperatūra līdz -6ºC, sasaldētos produktus var glabāt aptuveni nedēļu;

** zvaigznītes – temperatūra līdz -12ºC, sasaldētos produktus var glabāt aptuveni mēnesi;

*** zvaigznītes – temperatūra līdz -18º C, sasaldētos produktus var glabāt apmēram līdz trīs mēnešiem, kā arī var sasaldēt svaigus produktus;

**** zvaigznītes –temperatūra zemāka par -18ºC, sasaldētos produktus var glabāt līdz15 mēnešiem.

Ledusskapja papildus funkcijas

Ja Jūs dzīvojat zināmā attālumā no pilsētas vai Jūsu mājā bieži pazūd elektrība, speciālisti iesaka izvēlēties ledusskapi, kura vidējais temperatūras pieauguma laika rādītājs ir 17-19 stundas. Tas nozīmē, ka elektrības atslēgšanas gadījumā tieši tik ilgi ledusskapis varēs saglabāt optimālu aukstuma līmeni un tajā esošie produktu neatkusīs.

Ja Jūs neplānojat iebūvēt ledusskapi mēbelē, vajadzētu padomāt par iespēju iegādāties ledusskapi, kuram būtu iespējams mainīt atveramo durvju virzienu. Tas tiešām palīdzēs, ja nākotnē Jūs izdomāsiet mainīt ledusskapja vietu virtuvē.

Comments are closed.